'Herman Bieling (1887-1964) in New York.

Met deze gemengde techniek van Herman Bieling (1887-1964) duiken we meteen in de geschiedenis van misschien wel de meeste bekende luchthaven ter wereld.


In 1942 startte men met de aanleg van de luchthaven op het terrein van de Idlewild golfbaan in Jamaica in het stadsdeel Queens. Niet vreemd dat de luchthaven werd vernoemd naar Idlewild Beach Golf Course; 'Idlewild Airport'. De eerste naamswijziging vond plaats in 1948, de luchthaven kreeg toen de officiële naam van 'New York International Airport, Anderson Field'.  Generaal-majoor Anderson Field was een bekende veteraan uit de Eerste Wereldoorlog. Niet dat dit verder van invloed was want de luchthaven bleef in de volksmond altijd haar oorspronkelijke naam behouden. Zelfs de IATA code bleef IDL!


Hierin kwam op verandering nadat op 22 november 1963 John F. Kennedy werd doodgeschoten. Kort daarop ontstond 'nation wide' de roep om de overleden president te herdenken. Het gemeentebestuur van New York had onder leiding van de toenmalige burgemeester Robert Wagner minder dan één maand nodig om opnieuw de officiële naam van het vliegveld te wijzigen en dit keer in John F. Kennedy International Airport. Dit keer werd wel de IATA code veranderd in JFK.


Bron: AirportHistory.org

april 2023