'Hoe een onbekend 'Zelfportret' van Henri Frèderic Boot (1877-1963) naar het museum verhuisde'

Als gevolg van toenemende belangstelling voor het werk van Henri Frédéric Boot worden er ook valse schilderijen aangeboden. Die kom je meestal tegen op Marktplaats en Catawiki. Mocht u vragen hebben over de authenticiteit van 'uw Boot' of heeft u ergens iets gezien, neem dan contact op met de galerie.


N.B.: De verkoper van bovenstaand schilderij is door ons meerdere malen geattendeerd op het feit dat dit schilderij NIET door H.F. Boot is gemaakt; voor diegene is dat geen reden om het regelmatig opnieuw te proberen! 

Van de nestor van de Haarlemse School, Henri Frédéric Boot (1877-1963)  bestaan weinig Zelfportretten; het precieze aantal valt niet te achterhalen. Naar mijn mening heeft Boot zichzelf nimmer treffender afgebeeld dan op dit Zelfportret. Het toont de kwetsbare, voorovergebogen én oude meester die op deze voorstelling haast voorzichtig een inkijkje lijkt te geven in zijn ziel.


Hoe dit schilderij in de galerie terecht kwam en wat er daarna allemaal gebeurde leest u in dit verhaal.


Boot was als schilder zeer productief, net als overigens zijn bekende leerling Kees Verwey (1900-1995). In retrospectief durf ik te stellen dat beide heren zich best iets kritischer ten opzichte van hun eigen werk hadden mogen opstellen. De veelheid aan werken laat daardoor ook een enorme diversiteit aan kwaliteit zien. Bij dit 'Zelfportret' weet de schilder in alles de juiste toon te zetten en excelleert hij in alle opzichten. Iedere toets is raak, het is zijn meest geslaagde 'Zelfportret'!


We schrijven de jaren '60 van de vorige eeuw. Ger de Leeuw, de tweede vrouw van Wim Steijn (1914-1980) had in die tijd een kleine galerie in de Haarlemse Kleine Houtstraat. Als gevolg van haar relatie met Steijn leerde zij de schilder H.F. Boot kennen. Boot, inmiddels al hoogbejaard, exposeerde niet of nauwelijks meer en vond bij galerie Uittenhout onverwacht een 'nieuw podium'. Naar alle waarschijnlijk maakte dit schilderij dan ook deel uit een van één van zijn laatste exposities in de galerie van Ger de Leeuw. Het bleef onverkocht.


Boot overleed in 1963 en het schilderij bleef achter bij de galeriehoudster. Na haar overlijden kwam het terecht bij één van de erfgenamen en duurde het nog enkele decennia voordat de erven Galerie Nieuw Schoten benaderde. Het was slechts een kwestie van tijd want binnen 10 dagen vond het 'Zelfportret' een museale bestemming! Het was Gerrit Bosch - destijds de conservator van provinciale collectie Noord Holland - die gelijk de kwaliteit van de voorstelling zag. Hij wist het aan te kopen én daarmee te behouden voor het publiek want in de afgelopen jaren heeft de provincie het schilderij meerdere malen uitgeleend voor verschillende tentoonstellingen.