Adriaan Herman Gouwe (1875-1965)

'Landschap met palmbomen'
pastelkrijt op papier
31 x 22 cm
gesigneerd linksonder
€ 1.400,00


Gouwe volgde zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool en aan de Rijksacademie in Amsterdam.Het talent van de jonge kunstenaar bleef niet lang onopgemerkt waardoor hij in 1901 de Prix de Rome won. Ruim twee jaar woonde en werkte hij in Italië. Zijn verblijf in Italië had de reislust bij hem aangewakkerd waardoor hij opnieuw zijn koffers pakte; dit keer naar Frankrijk, Spanje en Marokko. Tijdens zijn verblijf in Nederland woonde hij afwisselend - voor langere of kortere tijd - in Amsterdam, Blaricum, Eemnes, Gulpen en Laren en schilderde hij voornamelijk Landschappen.


In Parijs las hij in de krantover Tahiti. Het eiland waar de Franse schilder Paul Gauguin (1848-1903) zich had teruggetrokken. Zonder zijn plannen met veel vrienden te delen vertrok Gouwe in 1927 naar het eiland. Het doel van de kunstenaar was niet zozeer om in de voetsporen van de Franse meester te treden, maar het succes wat hij in Nederland had hem overweldigd. Op het Polynesische eiland hoopte hij verlost te worden van de druk om te presteren ende rust en stilte te vinden die hij nodig had om te kunnen werken. De nieuwe omgeving zorgde voor een nieuwe thematiek en een ander kleurgebruik. Ook nu bleef zijn talent niet onopgemerkt; zo kocht de bekende verzamelaar Pierre Alexandre Regnault (1868-1954) ruim veertig aquarellen van de schilder. Het duurde ruim dertig jaar voordat Gouwe in 1959 voor korte tijd terug keerde naar Nederland vergezeld van maar liefst drie volle kisten met schilderijen, aquarellen en tekeningen. Het voorrecht viel ten deel aan de toenmalige directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Willem Sandberg. Hij maakte een selectie en organiseerde een expositie.Wat overbleef werd elders tentoongesteld en verkocht.

Het werk dat Herman Gouwe op het eiland maakte is uniek omdat het volkomen los staat van externe invloeden. Wat hij schilderde zijn hoofdzakelijk de eilandbewoners en de natuur waarvan de krijttekening een goede illustratie kan worden genoemd!


Musea: o.a. Drents Museum in Assen, Stedelijk Museum in Amsterdam en het Frans Halsmuseum in Haarlem.

Contact