'Het Weduwenhof weer terug in Elburg'

Voor sommige mensen is het de laatste jaren misschien wat stil geweest rondom Galerie Nieuw Schoten; de wisselende exposities behoren alweer een tijdje tot het verleden en hebben nu plaatsgemaakt voor een individuele benadering. Denk daarbij aan zoekopdrachten, maar ook aan het zoeken naar het juiste 'adres' voor een specifiek kunstwerk.


Een leuk voorbeeld hiervan is de verkoop van een schilderij van Max Nauta (1896-1956) getiteld 'Het weduwenhof in Elburg' uit 1941 aan het Museum Elburg. In bijzijn van burgemeester Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg heeft Anne-Marie van Hout, directeur van Museum Elburg, op 2 februari 2024 dit bijzondere schilderij in ontvangst genomen. Bijzonder, omdat 'Het Weduwenhof' zo veel voor Elburg betekent.

Het Weduwenhofje is gesticht door Maria Harmens Courage (1683-1773), weldoener van de stad. Haar nalatenschap wordt beheerd door het Couragefonds. Omdat het museum niet over voldoende budget beschikt is het werk aangekocht door Stichting Boedel Maria Harmens Courage en in langdurige bruikleen gegeven aan het museum. "Het bestuur van het weduwenhofje is blij dat dit mooie schilderij van ons hofje permanent tentoongesteld wordt in het museum. Daarmee wordt de rijke historie van Elburg, ook op het gebied van weldoeners, nog meer zichtbaar gemaakt," sprak burgemeester Rozendaal tijdens de formele overdracht.

Voor Galerie Nieuw Schoten zijn dit soort verkopen na 25 jaar nog steeds een feestelijk gebeurtenis. Het toevoegen van een kunstvoorwerp aan een openbare collectie maakt dat zo'n werk voor iedereen te zien blijft.

februari 2024