Jehudith Sobel (Polen, 1924-2012)

'Boslandschap'
gemengde techniek op papier
45,5 x 58 cm
gesigneerd linksonder
€ 2.500,00


Jehudith Sobel bezocht na de Tweede Wereldoorlog de Academie voor Schone Kunsten in Lodz waar ze kennis maakte met de principes van de moderne kunst, destijds weergegeven door de Europese kubisten. Het talent van de jonge kunstenares werd al vrij snel onderkend en zorgde er voor dat ze in 1948 - op 24-jarige leeftijd - werd geselecteerd voor een tentoonstelling in het Museum voor Moderne Kunst in Krakau in 1948-1949.


Sobel overleefde als één van de weinige uit haar familie de Duitse bezetting en de Jodenvervolging. Met de herinnering aan de oorlogsjaren nog vers in haar geheugen emigreerde ze eind jaren '40 naar de pas opgerichte Joodse staat Israël. Daar werd Sobel zeer actief in de opkomende kunstwereld en werd haar werk tentoongesteld in én aangekocht door de belangrijkste musea van Israël, waaronder het Museum of Modern Art in Haifa.


De reislustige kunstenares verbleef tijdens de eerste helft van de jaren '50 ruim twee jaar in Frankrijk waar ze exposeerde bij Saks Gallery Paris. Tijdens deze tentoonstelling won Sobel de 1e prijs; met een beurs op zak vertrok ze in 1956 een naar New York waar al snel haar eerste solo-expositie volgde; in het Brooklyn Jewish Museum.

De stad - het culturele beviel haar dermate goed dat ze besloot te verhuizen. Eenmaal verhuisd exposeerde Sobel o.a. in de prestigieuze ACA Gallery waarna talloze exposities volgden; in de VS maar ook daarbuiten.


Sobel woonde in Manhattan New York en had ook een zomerhuis in Woodstock NY waar ze nauw betrokken was bij de Woodstock Artist Association and Museum. Vandaag de dag wordt ze beschouwd als een van de beste vrouwelijke kunstenaars van de 20e eeuw en iemand die zich voortdurend heeft ingezet voor het bevorderen van het culturele klimaat in Polen, Israël en de VS. Het is haar post-impressionistische stijl - beïnvloed door Matisse, Bonnard en Braque - dat haar werk zo geliefd maakt.

Contact