'Gerommel in de kunsthandel' 

Een paar jaar geleden kregen klanten van mij bezoek van een gerenommeerde kunsthandelaar; zo'n adres dat ook echt landelijke bekendheid geniet. De aanleiding voor deze visite wist het echtpaar zich niet meer te herinneren. Er ontstond een geanimeerd gesprek waarin zij veelvuldig werden gecomplimenteerd met hun fraaie collectie die zich het best laat omschrijven als een eclectisch geheel. De assistente van de kunsthandelaar maakte links en rechts wat foto's. Dat was altijd handig want mocht de handelaar 'toevallig ergens tegenaan lopen' dan kon hij het echtpaar informeren. Wat hij daar nou precies bedoelde werd pas veel later duidelijk.


In het najaar van 2019 kreeg ik telefoontje met de vraag of ik werk van Isaac Israëls te koop had. | Mensen die de galerie kennen weten dat sommige schilderijen niet op de website staan afgebeeld omdat het een zogenaamde 'stille verkoop' betreft. Eigenaren kiezen soms hiervoor omdat een stille verkoop niet traceerbaar is op internet. Stel dat zo'n schilderij na langere tijd of en/of bij meerdere handelaren is aangeboden én onverkocht is gebleven, rijst vaak de vraag of het iets 'mankeert'. | Voor mij een aanleiding om eens bij het echtpaar te informeren hoe zij dachten over een eventuele verkoop want in het verleden had ik op die manier weleens vaker voor hen iets verkocht. Diezelfde middag keek ik naar wat er zoal online werd aangeboden van Israëls. In het archief van een kunsthandel zag ik een schilderij van Isaac Israëls wat ik maar al te goed kende. Het behoorde tot de collectie van mijn klanten.


Verrast door de - voor mij onverwachte en snelle verkoop - van het schilderij én met de nodige vragen ging ik die avond op pad. Uiteraard had ik mijn bezoek aangekondigd en ik wist dat dit ook altijd op prijs werd gesteld. Alledrie genoten van de gesprekken over kunst. In de huiskamer hing tussen alle andere fraaie schilderijen ook nog steeds gewoon het schilderij van Isaac Israëls. Ik vertelde het echtpaar wat ik op internet had gezien en wat ook eigenlijk de aanleiding voor mijn vormde. Toen ik hoorde dat er diverse foto's waren gemaakt vroeg ik aan mijn gastheer of hij nog wist welke schilderijen waren gefotografeerd. Hij noemde een aantal namen en op mijn telefoon checkte ik het archief van de kunsthandelaar; we telden er zo'n zeven. Stuk voor stuk en allemaal  onterecht aan het archief van de kunsthandel toegevoegd. Hoe de handel rommelt met hun archief!


Mijn klant heeft zeker zo'n vijf keer moeten bellen voordat de handelaar de oneigenlijk toevoegde schilderijen van zijn website had verwijderd waarna het ego van de handelaar niet langer steunen op een leugenachtig archief!


(*) Uiteraard is dit voorval niet representatief voor de Nederlandse kunsthandel. Het beschrijft een gebeurtenis, niet meer of minder.


april 2022